M. Glváč na veľtrhu IDET slávnostne odhalí novú slovenskú húfnicu EVA

17.05.2015 Celý región

Bratislava 17. mája (TASR) - Na medzinárodnom veľtrhu obrannej a bezpečnostnej techniky IDET, ktorý sa uskutoční 19.-21. mája na výstavisku v Brne, bude mať premiéru produkt slovenského zbrojárskeho priemyslu. Minister obrany SR Martin Glváč počas prvého výstavného dňa slávnostne odhalí novú ľahkú vezenú húfnicu 155 mm/52 cal. EVA. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Húfnica je výsledkom práce spoločnosti KONŠTRUKTA – Defence, a.s., patriacej pod skupinu firiem DMD GROUP v Dubnici nad Váhom. "V zmysle programového vyhlásenia vlády podporujeme slovenský zbrojársky priemysel v maximálnej možnej miere. Aj preto sa pravidelne zúčastňujem na zahraničných veľtrhoch, kde u zahraničných partnerov vždy podporujem slovenské výrobky. A každý nový produkt je dôkazom toho, že v oblasti zbrojárstva majú naše podniky stále čo povedať a sú konkurencieschopné," uviedol Glváč.

V rámci statickej prezentácie si budú môcť návštevníci veľtrhu pozrieť v prezentácii Ministerstva obrany SR napríklad aj samohybnú kanónovú húfnicu Zuzana 2, výstrojný vojenský materiál pre medzinárodný krízový manažment, vozidlo IVECO s mechanickou vežou, ale aj veliteľské vozidlo batérie delostreleckého systému DELOSYS. Počas dynamických ukážok sa zas slovenskí vojaci odprezentujú s ľahkým viacúčelovým vozidlom s mechanickou vežou a s dekontaminačným vozidlom.

Na 13. ročníku veľtrhu IDET by sa podľa organizátorov mali zúčastniť armádne delegácie a delegácie zahraničných ministerstiev obrany z 20 krajín sveta. Veľtrh IDET v Brne sa každý druhý rok strieda s medzinárodným veľtrhom obrannej techniky IDEB v Bratislave.
 

Vyberte región